FAQ

Här får du svar på några av våra vanligaste frågor.

Är det besvärligt att rengöra skrovskyddsduken när man tar upp den?

Man behöver bara rengöra duken så mycket att det värsta av påväxten lossnar. Eftersom duken är av mjukt material så släpper havstulpaner och annan beväxning enkelt från skrovduken. Allt som behövs är högtryckstvätt eller skurborste. Vill man vara extra noga kan använda lite såpa. Eftersom skrovskyddsduken  ska tillbaka i vattnet nästa säsong så behöver den inte bli 100% ren.

Läs svar

Blir det inte svårare att komma in på båtplatsen och förtöja?

Tvärtom, båtplatser med avdrift och blåst blir nu enkla att använda. Så fort fören kommer in på duken stabiliseras båten och man kan lugnt styra in båten utan avdrift. Dessutom stannar båten när du vill pga duken – ingen risk för kollision med bryggan. Sedan ligger båten still och du kan i lugn och ro förtöja båten.

Läs svar

Fungerar bogpropellern när båten är på skrovskyddsduken?

När fören är så långt in på duken att tunneln till bogpropellern täcks fungerar den inte. Det gör ingenting då man i det läget inte har något behov av en bogpropeller. Se frågan “Blir det svårare att komma in på båtplatsen och förtöja?”. Men däremot skyddar duken mot beväxning i tunneln.

Läs svar

Fungerar verkligen skrovduk?

Det vet vi med säkerhet. Efter snart 14 år i branschen och tusentals nöjda kunder så vågar vi lova att du kommer bli nöjd. Västkusten, ostkusten eller insjö spelar mindre roll, Cleanboat skrovdukar skyddar din båt mot havstulpaner och annan ovälkommen påväxt.

Läs svar

Hur länge håller skrovskyddsduken?

Cover/CoverRib håller ungefär 10-12 år och CoverLight har en något kortare livslängd, upp emot 5 år.

Läs svar

Hur skyddar man skrovskyddsduken mot stöld?

Alla nya Cover och CoverMedium dukar har idag en ID bricka längst fram. Vi har faktiskt till dagens datum inte fått vetskap om att någon kund fått sin skrovskyddsduk stulen.

Läs svar

Kan man försäkra skrovskyddsduken?

Hos de flesta försäkringsbolag kan man försäkra en skrovduk. Räknas normalt som tillbehör till båten.

Läs svar

Kan man förvara skrovskyddsduken utomhus under vintern?

Ja det går bra. Se gärna till att få bort det mesta av beväxningen innan bara.

Läs svar

Sjögräs på skrovet?

Om skrovet ser ut som en botanisk trädgård vid båtupptagning så är det lätt att man blir frustrerad. Moderna bottenfärger utan koppar kan ibland upplevas som ineffektiva. Ofta krävs det att man varje år stryker på flera lager ny färg för att vara på säkra sidan. Sjögräs, alger och havstulpaner växer under stor del av båtsäsongen och det ställer krav på bottenfärgernas effektivitet.

Läs svar

Skrovskyddsduk pris?

Cleanboat har två olika skrovskyddsdukar, alla framtagna för skandinaviska förhållanden. Cover är vår mest slitstarka skrovskyddsduk med sina tre lager dukmaterial, CoverLight är lite enklare med ett lager dukmaterial.

Läs svar

Skydd mot havstulpaner?

 

Läs svar

Skyddar skrovskyddsduken även akterspegeln?

Duken skyddar bara delvis akterspegel mot påväxt beroende av båt- och motortyp. Eventuell påväxt på akterspegel påverkar inte fart och bränsleförbrukning.

Läs svar

Test av skrovskyddsduk?

Många efterfrågar oberoende tester av våra skrovskyddsdukar. Genom åren har flertalet tester gjorts, både av våra dukar och av andra fabrikat. Nedan ser du några av dessa:

Läs svar

Vad händer om båtplatsen är utsatt för mycket vågor och vind?

Duken håller för vågor och vind och en dämpande effekt mot vågorna. Så en båt som ligger på förtöjd på en skrovskyddsduk ligger mer stabilt och lugnare än vad en båt utan duk skulle göra.

Läs svar

Vad händer om jag är borta från båtplatsen t.ex. på semester, blir det påväxt på båten?

Den lilla eventuella påväxt som börjar bildas dör och försvinner när du kommer tillbaka till båtplatsen där du har din duk.

Läs svar

Vad händer om skrovskyddsduken skadas. En reva eller ett hål?

Duken är konstruerad som så att den fortsätter att flyta och skydda båten mot påväxt. Ta kontakt med oss. Det finns reparationssats.

Läs svar